Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Pirinç içeriği bakımından yüksek oranda karbonhidrat barındırsada içerdiği protein ve vitaminler bakımındanda gayet besleyici bir besin maddesidir. Bunların yanı sıra; kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor gibi mineraller bakımından zengin bir besin maddesi olan pirinç binlerce yıl önce tarih sahnesinde yerini almaya başlamıştır.
İlk pirinç üretimi günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce Çin’de başlamıştır. Çin’in yangtze nehri etrafında avcı toplayıcı kavimler yaşam biçimlerinde çeşitli değişiklikler yaparak üretim tarzını benimsemiş ve pirinç üretmeye başlamışlardır. Günümüzde pirinç üretiminde lider olan ülke pirincin ilk anavatanı olan yine Çin’dir.
Dünyada en çok pirinç üretimi Asya kıtasının güneyinde ve güney doğusunda gerçekleşmektedir. Dünyanın bu bölgesindeki ekonomilerde pirinç çok önemli bir materyal olarak yerini korumaktadır. Çünkü bu ülkelerde pirincin çok önemli bir değeri vardır. Genellikle bu toplumlar pirinci çok fazla tüketirler ve pirincin üretiminde önemli bir istihdam alanına sahiptirler. Çok sayıda insan geçimini bu coğrafyalarda pirinç üretimi sayesinde sağlamaktadırlar.
Dünyada pirinç üretiminde lider olan ülke yılda 215 milyon ton üretimle Çin’dir. Yaklaşık 173 milyon ton üretimle Hindistan Çin’den sonra en çok pirinç üreten ülke konumundadır. Dünyada üçüncü büyük pirinç üreticisi ise yılda yaklaşık 93 milyon ton üretimle Endonezya’dır. Ülkemiz ise yılda yaklaşık 950 bin ton üretimle dünyada pirinç üretiminde 38. sırada yer almaktadır.
Pirinç genellikle suyun bol olduğu sulak arazilerde ve bir nevi suda yetişmektedir. Tabiri caizse havuz gibi görünen tarlalarda üretilmektedir. Suyun pirinç üretiminde bu kadar çok kullanılmasının nedeni zararlı bitkileri ve haşaratları pirinçten uzak tutmasından dolayıdır.
Ayrıca böyle basamak tarzı birer tabloyu andıran pirinç teraslarının ve tarlalarının oluşmasının sebebi ise hem yağmur suyundan sistemli bir şekilde faydalanmak hem de geliştirdikleri sulama tekniği ile suyun israfını minimuma indirmektir. Pirinç günümüzde dünya genelinde önemli bir besin maddesi olarak yaygın bir şekilde tüketilmekte ve popülerliğini korumaktadır.