Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Hücrelerin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olan minerallerden biri potasyumdur. Potasyum, vücut sıvılarının basıncını ayarlayan ve vücudun sıvı dengesini sağlayan hayati öneme sahip bir mineraldir. Sodyumla birlikte çalışarak, sodyumun tansiyon üzerindeki etkilerini dengede tutar. Ayrıca hücre içerisine besinlerin taşınmasını ve hücreden atık besinlerin çıkarılmasına yardımcı olmakla beraber vücutta asit ve baz dengesini sağlamaktadır.
Potasyum Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Potasyum hücre içi sıvının temel mineralidir. Hücre içi potasyum protein yapımı ve hücre gelişimi için gerekli olduğu gibi aynı zamanda birçok enzimin çalışması içinde lüzumludur. Hücre dışı potasyum sinir iletimi ve kalbin kasılması için hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple kan potasyum seviyesindeki küçük değişiklikler bile kalp kasının çalışması açısından oldukça büyük tehlikeler arz edebilir. Potasyumun sodyumla oluşturduğu denge; kas dokularının düzenli çalışmasında ve sinirlerin uyarılmasında önemli rol oynar. Çünkü vücut; kalp kası ve iskelet aktivitesini yerine getirebilmek için potasyuma ihtiyaç duymaktadır. Vücudumuzun temel besin maddelerinden olan protein ve karbonhidrat metabolizmasında bulunan potasyum, protein sentezini sağlamakla beraber vücudun enerji kaynağı olan glikozun glikojen olarak depolanmasında görev almaktadır. Besinler aracılığıyla vücuda alınan potasyum, ince bağırsaklardan kana karışır ve böbrekler tarafından vücuttan atılır.
Potasyumun Faydaları Nelerdir?
Potasyum; böbreklerde taş oluşumunu engellemekte, hipertansiyonla beraber kalp ve damar hastalıklarını önlemektedir. Kemik sağlığında önemli bir rolü olan potasyum aynı zamanda vücutta aşırı su birikmesinden dolayı oluşan ödemin tedavisinde kullanılarak ödemin gelişmesini engellemektedir. Potasyumun kas sağlığı üzerinde de önemli etkisi vardır. Vücutta potasyumun dengeli olması kas kramplarını engellediği gibi kadınlarda adet sancılarının azalmasında önemli rol oynamaktadır.
Vücudumuza aldığımız her besinin azı karar çoğu zarar olduğu gibi potasyumunda eksikliğinden ve fazlalığından dolayı vücudumuzda çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Potasyum eksikliği; İshal, Aşırı Terleme, Kusma, Kas Krampları, Kalp Çarpıntısı ve Kalp Ritim Bozukluğu, Solunum Güçlüğü, İştahsızlık, Baş Dönmesi, Halsizlik ve Uyuşukluk, Kilo vermede zorluk, Stres, Reflekslerde zayıflama ve Hareket Kabiliyetinin azalmasına neden olmaktadır. Potasyumun fazla olduğu durumlarda ise; böbreklerde fonksiyon yetersizliğine aynı zamanda, kaslarda zayıflık, bilinç bozuklukları, aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma ve felç gibi semptomlara sebep olmaktadır.
Potasyum bakımından zengin besinler; Ispanak, Muz, Domates, Avokado, Erik, Patates, Kuru Kayısı, Kuru Üzüm, İncir, Kavun, Havuç, Portakal, Greyfurt, Kivi, Böğürtlen, Şeftali, Pancar, Enginar, Brokoli, Bezelye, Kabak, Karnabahar, Mercimek, Fasulye, Yağsız veya Az Yağlı Süt ve Yoğurt, Yağsız Et, Mantar, Somon, Sardalya, Elma, Armut, Hurma, Yumurta, Fındık ve Fıstık gibi besinlerdir.