Aşırı Terlemek Herhangi Bir Hastalığın Habercisi Olabilir

avatar

Mehmet Aslan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Günümüzde çoğu insanın tipik sorunlarından biride aşırı derecede terlemektir. İnsanların vücut anatomilerine göre farklı sebeplerden kaynaklanan bu sorun beslenme alışkanlıkları ve stres sebepli olsa da bazı kimselerde bir takım hastalıkların habercisi olabilmektedir. Genel olarak terleme deride bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile bazı kimyasal maddelerin salgılanması olarak tanımlanmaktadır. Terleme bir bakıma vücudun sıcaklık dengesini koruyabilmesi için lüzumludur. Çünkü yükselen vücut sıcaklığı terleme neticesinde düşmektedir. Terleme vücudumuzdaki toksinlerin ve böbrekle karaciğer kaynaklı atıkların atılması için son derece önemli ve sağlığımız için faydalı fizyolojik bir olaydır. Vücuttan terleme yolu ile mineral, tuz, üre ve toksin gibi zararlı maddeler atılmaktadır. Her ne kadar terleme vücudun sıcaklık dengesini koruyabilmek amacıyla meydana gelse de, tıp dilinde hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terleme; herhangi farklı bir durum olmaksızın ayaklarda, ellerde ve koltuk altında sürekli boncuk şeklinde damlalar halinde görülebilmektedir. Aşırı terleme ter bezlerinin aşırı çalışmasından ve çeşitli nedenlerden dolayı beyinde salgılanan kimyasal uyaranların ter bezlerini harekete geçirmesi sonucu oluşmaktadır.

Aşırı terleme primer ve sekonder hiperhidrozi olarak iki sınıfta incelenmektedir. Primer hiperhidrozi bölgesel olarak sekonder hiperhidrozi ise vücutta herhangi bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Primer hiperhidrozi olarak meydana gelen terleme herhangi bir neden olmadan oluşabilmektedir. Ancak acı ve baharatlı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra stres gibi psikolojik rahatsızlıklar vücutta primer hiperhidroziyi yani bölgesel terlemeyi tetiklemektedir. Sekonder hiperhidrozi vücutta herhangi bir hastalıktan dolayı oluşabilen aşırı terlemedir. Sekonder hiperhidrozi oluşmasına neden olan hastalıklar; Şeker Hastalığı, Tiroid Hastalığı, Kalp Yetmezliği, Akciğer Hastalığı, Kanser, Parkinson Hastalığı ve Obezite gibi hastalıklardır. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip olan bireyler aşırı derecede terleyebilmektedirler.

Aşırı terleme ayrıca vücutta bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlar genellikle; mantar enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları ve isilik olarak adlandırılan kaşıntı halidir. Mantar enfeksiyonlarında tere maruz kalan cildin herhangi bir bölgesinin sürekli olarak nemli kalması bu enfeksiyon riskini arttırmakta ve o bölgede mantar oluşmasına sebep olmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle kıl hücrelerini koruyan bir yapı olan foliküllerin etraflarının terleme sonucu tıkanmasıyla oluşmaktadır. İsilik olarak tabir edilen kaşıntı hali ise ter bezleri tıkanıp cildin altında kalmasından dolayı oluşabilmekte ve vücutta kırmızı lekelere neden olabilmektedir. Vücutta aşırı terlemenin sonucu bu komplikasyonların meydana gelmemesi için vücudun terleyen bölgeleri sürekli kuru hale getirilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.