Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Anksiyete; herhangi bir yerden gelebilecek bir tehlike beklentisinin neden olduğu sebepsiz bir sıkıntı ve huzursuzluk duygusunun eşlik ettiği kaygı ve endişe durumudur. Anksiyete yaşayan kişiler genellikle ve sürekli olarak olabilecek olumsuz neticeleri ve bu neticelerin oluşturacağı sorunları düşünürler. Kendilerini olabilecek olumsuz bir sonuçtan korumak için uğraşır bir halde bulurlar. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan kişilerin düşünce yapılarına baktığımızda; çoğu zaman gelecekte herhangi bir olumsuz durumla karşılaşabileceklerini düşünmektedirler. Genellikle anksiyete yaşayan kişilerdeki en önemli çıkmaz, aşırı endişeyi kontrol edememe sorunudur. Bunun yanı sıra; odaklanma sorunu ve konsantre olamama, sinirlilik hali ve uyku problemi diğer önemli belirtileridir. Genellikle kendilerini; özgüvensiz, umutsuz, değersiz, kaygılı, gergin ve sıkıntılı hissederler. Toplum içinde konuşmaktan çekindikleri gibi aynı zamanda, başka birisi ile konuşmanın zor olduğuna inanmaktadırlar. Bu yaşanan psikolojik durumlar beraberinde çok sık görülen fiziksel belirtilere de neden olmaktadır. Bunlar genellikle; yorgunluk ve bitkinlik, baş ağrısı, titreme, kas ağrıları, mide bulantısı, sıcak basması, terleme ve kalbin hızlı atması gibi fiziksel belirtilerdir. Yaygın olarak bireylerin; yetişme tarzı, travmatik olarak yaşadıkları olaylar, güncel yaşam şartları ve kişilik özellikleri gibi etkenler kişilerde bu durumun daha kolay bir şekilde gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
Anksiyetenin Türleri Nelerdir?
Panik Atak
Herhangi bir tehlike veya hayati bir durum söz konusu olmamasına rağmen, kişinin kendini korku, endişe ve sürekli olarak bir tehlikenin içerisinde hissetmesi durumudur. Panik atak geçiren kişiler genellikle kendilerini kalp krizi geçirmekte olduklarını düşünürler. Bu kişiler kendilerinin büyük bir tehlikenin içerisinde olduklarını hissederler ve bayılacaklarını düşünürler, bunun neticesinde solunum güçlüğü yaşarlar ve kalpleri normalden daha hızlı atmaya başlar.
Travmatik Stres Bozukluğu
Genellikle travmatik bir olay sonrası, kişiyi aşırı korkutan çoğu kez olağan dışı bir şekilde gerçekleşen olayların neden olduğu ruhsal bir travmadır. Bu rahatsızlığı olan insanlar; kendilerini dehşete düşüren olayları sürekli gözlerinin önüne getirerek tekrar tekrar yaşamaktadırlar.
Agorafobi
Agorafobi olan kişiler kendilerini kapana kısılmış hissederek sürekli paniğe kapılırlar. Ayrıca kendilerini utanmış veya çaresiz hissetmelerine neden olabilecek durumlardan sürekli olarak korkmaktadırlar. Bu kişiler kalabalık ortamlarda herhangi bir anksiyete durumunda kişilerden yardım göremeyeceklerine inanırlar. O yüzden kalabalığın yoğun olduğu ortamlarda bulunmak istemezler.
Genel Anksiyete Bozukluğu
Genel anksiyete bozukluğu olan kişiler; sürekli endişeli olurlar ve günlük hayatta karşılaştıkları durumlara hep korku duyarlar. Kafalarına takılan herhangi bir meseleyi saatlerce düşünerek uykusuz geceler bile geçirebilirler.
Obsesif Saplantı Bozukluğu
Sürekli kendini tekrarlayan saplantılı ve takıntılı davranışlardır. Kişinin elinde olmadan istem dışı gelişen bu gibi düşünceler bireylerin sürekli korku içerisinde olmasına sebep olmaktadır. Düşündükleri her şeyi kendilerine takıntılı bir şekilde saplantı haline getirirler. Yeri geldiğinde bu düşüncelerini bastırmak için ellerini yıkamayı bile kendilerine takıntı haline getirebilirler.
Sosyal Fobi
İnsanların yoğun olduğu kalabalık ortamlarda kendilerinin sürekleri olarak küçük düşürüleceklerine inanmaktadırlar. Bu kişiler genellikle kalabalıkta bulunup yüksek sesle konuşmaktan ve herhangi bir faaliyette bulunmaktan çekinmektedirler.